Guvernul Germaniei a votat: centralele pe cărbune se redeschid, deși sunt poluante

0
35

Guvernul german a aprobat, miercuri, o reglementare ce permite revenirea la punerea în funcţiune a termocentralelor pe bază de cărbune şi petrol, pentru a economisi gazele naturale, relatează agenţia EFE. Termocentralele, menţinute în rezerva strategică a Germaniei, vor putea funcţiona astfel temporar până la sfârşitul iernii viitoare. Măsura face parte din pachetul impulsionat de Ministerul german al Economiei şi Protecţiei Climei, în timp ce în contextul războiului din Ucraina livrările de gaze ruseşti au scăzut, există riscul sistării lor dacă Rusia ar decide astfel ca represalii pentru sancţiunile împotriva sa, iar Germania caută oricum să-şi diminueze dependenţa faţă de gazul rusesc, dar alternativele, în special gazele naturale lichefiate, sunt mai scumpe şi costurile energetice sunt deja în creştere.

Germania este foarte dependentă de materiile prime energetice ruseşti. Înaintea războiului început în februarie ea importa din Rusia 55% din necesarul său de gaze naturale, procent diminuat între timp la 35%. Dar scăderea recentă a livrărilor de gaze ruseşti ameninţă obiectivul ţărilor europene de a-şi umple depozitele de gaze până în noiembrie.

Noua reglementare va permite reintrarea în funcţiune a centralelor care nu funcţionează pe bază de gaz şi care au împreună o capacitate instalată de 4,3 gigavaţi pentru cărbune şi 1,6 gigavaţi pentru uleiuri minerale. Acestora li se adaugă centralele pe cărbune care urmau să fie dezafectate anul acesta şi anul viitor şi care însumează o capacitate de 2,6 gigavaţi. Dar ”obiectivul prioritar de a finaliza renunţarea la cărbune în Germania până în 2030 nu va fi afectat de această măsură temporară”, asigură Ministerul german al Economiei şi Protecţiei Climei.

Stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here