Atacurile trupelor ruse s-au concentrat, peste noapte, în estul Ucrainei. Numeroase explozii s-au auzit în regiunea Lugansk, unde se duc lupte pentru controlul a două localități. Trupele ucrainene s-au retras din Popansa, care este acum sub controlul rușilor. În regiunea Donețk, primarul din Sloviansk a anunțat că a fost bombardat centrul orașului. De asemenea, au continuat tirurile în Nikolaev, unul dintre orașele vizate încă din primele zile ale războiului. De la Washington, purtătorul de cuvânt al Pentagonului spune că Statele Unite au semne care arată că ucrainenii sunt duși forțat în Rusia. Guvernul de la Kiev vorbește despre peste un milion de oameni care ar fi fost deportați și închiși în lagăre. „Nu ştiu câte lagăre sunt, ori cum arată. Dar avem informaţii că ucraineni sunt trimişi împotriva voinţei lor în Rusia”, a spus oficialul american.
50 Papa Francisc a declarat marţi că „nu întâmplător războiul revine în Europa, într-un moment în care generaţia care l-a trăit în secolul trecut dispare”, în mesajul pentru ziua pe care Biserica Catolică o dedică bunicilor şi persoanelor în vârstă, prezentat marţi.
„Lumea se confruntă cu vremuri grele, marcate la început de furtuna intempestivă a pandemiei, iar apoi de un război care afectează pacea şi dezvoltarea globală. Nu este întâmplător că războiul revine în Europa, într-un moment în care generaţia care l-a trăit în secolul trecut dispare”, a explicat papa Francisc, citat de Agerpres. În faţa acestei situaţii, el a făcut apel „la o schimbare profundă care să demilitarizeze inimile şi să permită ca fiecare să recunoască în celălalt un frate”.
Papa a cerut bunicilor şi celor în vârstă „să-i înveţe pe bărbaţii şi femeile din zilele noastre să-i privească pe ceilalţi cu aceeaşi privire înţelegătoare şi gingaşă cu care îşi privesc nepoţii”.
„Să-i aducem în inimile noastre pe copiii din Ucraina, Afganistan, Sudanul de Sud”, a îndemnat el în mesajul său pentru ziua care va fi sărbătorită pe 24 iulie.
Digi24.ro